Scurt istoric al Branului

Bran, mai demult Bran Poarta (în germana Törzburg, Türzburg, Dietrichstein, în maghiara Törcsvár, varianta româneasca veche: Turciu) este o localitate în judetul Brasov, Transilvania, România, aflata la aproximativ 30 km de orasul Brasov. Este resedinta comunei Bran.

Etimologie

Toponimicul de Bran vine din limba turca si înseamna poarta . Cu toate aceasta, localitatea Bran nu avea nici o legatura cu satul Poarta, ele erau despartite initial de o padure deasade brad si fag, padure ce se întindea dinspre sud-estul actualului castel pâna la actuala biserica ortodoxa a comunitatii Poarta.

Istoric

Ordinul teutonic a început constructia unui fort din lemn (Castelul Bran) la începutul secolului al XIII-lea. Dupa ce acesta a fost distrus de mongoli în 1242, Sigismund al Ungariei a început în 1377 constructia unui castel din piatra, timp în care asezarea Bran a început sa se dezvolte în apropiere. Aflat pe o culme abrupta, castelul proteja o cale strategica de trecere între Transilvania si Valahia. În 1498 Bran a cazut în jurisdictia Brasovului.

Evenimente locale

Masuratul Laptelui Zuzu, aflat la prima editie în 2008, în perioada 19-20 iulie, are ca loc de desfasurare pârtia Zanoaga-Poarta, evenimentul a prezentat parada portului popular, concursuri atelaje, tractiune greutati, taiere busteni, foc de tabara si multe altele pe fundalul unei serbari câmpenesti.

Ravasitul oilor este un eveniment anual, ce are loc la sfârsitul lunii septembrie, odata cu vremea rece. Este vorba de coborârea oilor de la munte si ravasirea turmelor, adica împartirea oilor catre proprietarii acestora. Aceasta traditie pastorala seculara a început sa fie valorificata turistic.

Monumente

În Bran se gaseste Stella Maris, sau Capela Reginei, o copie a capelei de la Balcic, construita la Bran de printesa Ileana a României pentru a adaposti vasul cu inima reginei Maria a României, vas ce a fost adus în România dupa ce Cadrilaterul a fost cedat Bulgariei, în 1940. Capela din Bran a fost renovata si resfintita în anul 2005.  [sursa: Wikipedia]


This entry was posted in Atractii, Noutati. Bookmark the permalink.

Comments are closed.